środa, 8 lipca 2015


Sezon na wiśnie uważam za otwarty  :) Dzisiaj proponuję konfiturę z wiśni :    Składniki:                      1 kg wiśni bez pestek ,1 szklanka cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej .                                                     PRZYGOTOWANIE :                                                                                                                              Wiśnie zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.                          Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do wrzącego syropu.Mieszamy i zdejmujemy z ognia gdy zacznie gęstnieć.Gorące wiśnie przekładamy do słoików, ja czekam aż się przestudza wtedy zakręcam słoiki i zagotowuje około 20 minut.                                                              Uwielbiam tą konfiturę , zimą kupuje do niej jogurt naturalny i dzięki temu mam własny wieloowocowy  jogurt. Wieloowocowy  bo przepis ten daje wiele możliwości , dzięki niemu powstają konfitury z czarnej porzeczki , truskawek , malin , jeżyn , z wszystkich możliwych owoców jakie mam pod ręką.Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz